Wave

Jooga

"Jooga on sisäisen tiedon tie itseen." The Bhagavad Gita

Mitä on Hatha / Vinyasa jooga?

Hatha/ Vinyasa joogatunneille on ominaista asanoiden eli liikesarjojen toisto hengitystä mukaillen. 

 

Jooga edistää fyysistä ja henkistä tasapainoa, keskittymiskykyä ja tavoitteellista toimintaa. Se lisää myötätuntoa itseä ja muita kohtaan, sekä lievittää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Joogalla on todettu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia parantaen kehon, mielen ja sielun kokonaisvaltaista tasapainoa.

 

Kokemukset joogan jälkeen ovat osoittaneet, että ihmiset tuntevat itsensä tasapainoisemmaksi, rentoutuneeksi ja tietoisemmaksi omasta itsestään ja sen hetkisestä tilasta. Lisäksi joogan on sanottu antavan energiaa ja lisäävän vastustuskykyä sekä vähentävän stressiä.

 

Jooga sanana tarkoittaa liittoa, yhteen tulemista. Sen tavoitteena on, paitsi tuoda ihmiset yhteen, mutta myös tuoda meidät yhteen oman todellisen luonteemme kanssa, itsemme kanssa. Jooga on uskonnosta ja kulttuurista riippumatonta.

 

Tunnin rakenne

Hatha/ Vinyasa joogatunnilla aloitamme lyhyellä meditaatiohetkellä, päästäen irti päivän kiireistä sekä tuoden itsemme täysin tähän hetkeen. Meditaatiohetken jälkeen teemme lämmittelyyn liikesarjoja matolla, aurinkotervehdyksiä, siirtyen siitä aina seisaaltaan tehtäviin asentoihin eli asanoihin. Loppuun teemme normaalisti käänteisiä asentoja ja jäähtymiseen soveltuvia liikkeitä sekä varsinaisen loppurentoutuksen Savasanassa eli kuolleen miehen asennossa. Tunnin päätteeksi on aina pieni meditatiivinen rentoutus. 

 

Ohjaaja sopeuttaa tunnin tasoa osallistujien mukaisesti vaihtoehtoisia liikkeitä antaen. Tuntien teemat vaihtelevat viikoittain.

Mitä on Kundalini jooga?

Kundalini joogaa on sanottu tietoisuuden joogaksi, jossa tuntien aikana yhdistetään asentoja ja asanoita, hengitysharjoituksia ja käsiasentoja eli mudria sekä meditaatiota ja mantroja.  

 

Kundaliinijooga vahvistaa kehoa, mieltä ja sielua ja auttaa löytämään tasapainon näiden kolmen välille, jolloin elämänlaatu paranee, jaksamme paremmin ja tiedämme suuntamme ja tarpeemme elämässä. Kundaliinijoogaa on harjoitettu mestareiden parissa jo tuhansia vuosia. Länsimaihin kundaliini on kulkeutunut pääasiassa Yhdysvaltojen kautta 1960- luvun lopulla, eri Intialaisten mestareiden välityksellä. 

 

Kokemukset ovat osoittaneet, että Kundaliinijooga vahvistaa hermostoa, lisää liikkuvuutta ja vahvistaa lihaksistoa, notkistaa ja vetreyttää, auttaa selkä- ja niska-hartia ongelmiin, parantaa unen laatua (koko keho ja mieli rauhoittuu), puhdistaa kehoa ja sinne kertyneitä epäpuhtauksia, lisää iloa ja elinvoimaisuutta sekä koordinaatiokykyä ja keskittymistä, parantaa suoritus- ja vastustuskykyä sekä ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. 

 

Tietoisuuden joogalla tarkoitetaan tietoisuuden tason kasvattamista: jokaisella meillä on mahdollisuus oppia tunnistamaan ja oppimaan ne asiat, jotka ovat kokonaisvaltaisen hyvinvointimme tiellä ja siten tunnistaa keinot, joiden avulla voimme parantaa elämänlaatuamme ja omaa terveyttämme. 

(Lähteet: Suomen Kundaliinijoogayhdistys, Voiman Tie, Inderjit Kaur Khalsa.)

 

Tunnin rakenne

Kundalini jooga alkaa meditatiivisella harjoituksella, jossa käytämme mantran ja meditaation yhdistelmää. Tunti alkaa aina alkulämmittelysarjalla, josta siirrymme varsinaiseen Kriyaan eli päivän teeman mukaiseen harjoitukseen. Tunneilla tehdään vaihtuva opetussarja eli Kriya sekä meditatiivinen loppurentoutus ja meditaatio. Jooga tunnin aikana tehdään mantroja sisältäviä osuuksia.

 

Kaikkien tuntien opetukset pohjautuvat Yogi Bhajanin oppeihin.